dimecres, 15 d’abril de 2020

ELS LAUS DE LA MEVA ÈPOCA A L'ADGFAD. 1972-1988. 1HOMENATGE A LA 50 EDICIÓ DEL LAUS

 

 

Quan l'any 1972, em vaig responsabilitzar d'organitzar les convocatòries del Premi Laus, tenia molt clar que era un repte important i estimulant per a la nova junta de l'ADG, tot just acabada d'inaugurar.

 

Els Premis Laus instituïts l'any 1964 per Grafistes Fad, va ser una iniciativa importantíssima dels membres fundadors, els quals amb un criteri valuosament innovador van tenir clar que la intervenció de l'empresa o client en un projecte era essencial per a l'obtenció d'un disseny eficaç i de notòria qualitat gràfica.

 

Tant és així que la primera convocatòria dels Premis Laus van ser concedits, únicament a empreses tot destacant la seva trajectòria exemplar en la qualitat dels seus comunicats. De seguida però, els jurats van ser conscients que era imprescindible la participació del dissenyador. 

 

En la convocatòria de l'any 1970, s'obre la porta a la participació dels professionals amb l'atorgament de tres premis Laus i amb un disseny exclusiu del trofeu, creat pel dissenyador Tomàs Vellvé, constituït per dues peces, idèntiques, que encaixen en un gir helicoidal, tot configurant un paral·lelepípede rectangular. És una peça única que simbolitza l'obra premiada i els seus dos artífexs: client o empresa i dissenyador. 

 

D’aquesta manera s’inicia conceptualment la valoració dual i es crea un model de reconeixement inèdit en la comunitat gràfica d’arreu del món.

 

En les següents convocatòries —1971, 1972, 1973— el disseny del trofeu canvia formalment per les seves dificultats de producció, però mantenint el concepte de premiar una peça i els seus protagonistes, client/dissenyador.

 

L'any 1974 és una fita significativa. Representa un impuls important en l'organització i difusió dels premis. Es cuida la presentació i tramesa del mailing de la convocatòria amb un dépliant de gran format, que es transforma en cartell. Es crea també, una identitat gràfica i un logotip amb l'alfabet creat per Tomàs Vellvé, i es recupera el seu trofeu de dos peces de l'any 1970. L'exposició d'obra és presenta en els espectaculars inflables del FAD a Hogarotel 14.

 

En els següents anys, els dels Laus de 1975 a 1988, les diverses juntes directives vam anar perfeccionant alguns aspectes: l'encàrrec dels cartells desplegables a reconeguts dissenyadors; l’ampliació dels sectors de participació, donant entrada, entre d’altres, als spots publicitaris, anys abans de la creació específica dels Festivals de la Publicitat a Espanya; la configuració de jurats representatius dels diversos sectors professionals conjuntament amb representants del món de l'art, la cultura i la comunicació; en els treballs  del Jurat s'hi incorpora la figura d'un “notari presencial”, que vetlla perquè en les deliberacions s'excloguin en el moment de la valoració, aquells membres que tinguin relació directa o indirecta amb l'obra presentada;  s'institueixen les Nits del Laus, on any darrera any els Laus es converteixen en una multitudinària trobada, entre dissenyadors, empresaris, estudiants i gent del món de la cultura a notoris espais de lleure barcelonins.

 

S'editen tres Anuaris Laus que documenten els premis i seleccions, des de la seva implantació l'any 1964 fins al mateix 1988.

 

Uns valors que s’han mantingut tant durant els meus anys de Presidència, com en les següents Juntes de l'ADGFAD, que han prosseguit amb uns criteris d'actualització i expansió d'aquests premis orientats a la vetlla d'un bé molt preuat pel nostre col·lectiu: el bon disseny.

 

Albert Isern

2020   
ANTECEDENTS
1964 -1971
LAUS 72


LAUS 73


LAUS 74LAUS 75


LAUS 76-77
LAUS 78
LAUS 79


LAUS 80

LAUS 81

LAUS 82


LAUS 83
LAUS 84LAUS 85


LAUS 86


LAUS 87
LAUS 88


Si vols veure l'altre part 
d'aquest reportatge:
Bibliografia Laus
Obra premiada...
clica:


PER TORNAR AL MENÚ PRINCIPAL:

1 comentari:

  1. Albert, tot refrescant els LAUS i la teva tasca personal per promoure el disseny gràfic no puc més que felicitar·te i donar·te les gràcies per la teva incansable dedicació.

    ResponSuprimeix